U eri u kojoj se prošlost neprimjetno prepliće sa sadašnjošću, očuvanje istorijskih dokumenata stoji kao kamen vodić nasljeđa i znanja.

Ovi dokumenti, bilo da se radi o drevnim rukopisnim tekstovima, starim štampanim kopijama ili zapisima sačuvanim na mikrofilmu, sadrže suštinu vremena, pripovijedajući priče i događaje koji su oblikovali svijet kakav poznajemo.

S uticajem vremena, ova neprocjenjiva imovina je u stalnom riziku od propadanja. Tu se kao spasitelj stupa digitalizacija istorijskih dokumenata, osiguravajući da bogata tapiserija istorije ostane netaknuta i dostupna generacijama koje dolaze.

• Imperativna potreba za digitalizacijom – Očuvanje neprocjenjivog

Istorijski dokumenti nisu samo papirići; oni su riznica informacija koje nude uvid u živote, mjesta i događaje prošlih vremena. Ovi dokumenti, često krhki i stari, zahtijevaju pažljivo očuvanje kako bi se spriječio gubitak vrijednih informacija. Vladine agencije, biblioteke i razne institucije imaju bogato skladište evidencija uključujući izvode iz matične knjige rođenih, vjenčane dokumente, zemljišne zapise, karte i drugu arhivsku građu. Međutim, pristup ovim dokumentima u njihovom fizičkom obliku nije samo izazovan, već predstavlja i rizik za njihovu dugovječnost.

• Olakšavanje efikasnog istraživanja

Tradicionalna metoda istraživanja putem štampanih novina, mikrofilmova i drugih fizičkih zapisa dugotrajna je stvar. Uključuje listanje starih novina stranicu po stranicu ili listanje kroz rolne mikrofilma za izdvajanje informacija. Digitalizacija transformiše ovaj proces, čineći online istraživanje mogućnošću. Omogućava pretragu ključnih riječi, omogućavajući korisnicima da pronađu arhivirane informacije u roku od nekoliko sekundi, čime se štedi vreme i poboljšava tačnost istraživanja ili verifikacije zapisa.

• Prednosti digitalizacije – Poboljšanje kvaliteta zapisa

Digitalizacija nije samo proces pretvaranja fizičkih dokumenata u digitalni format; to je prilika za poboljšanje kvaliteta ovih zapisa. Mnogi istorijski dokumenti su možda vremenom požutjeli ili je tinta izblijedjela. Proces digitalizacije uključuje usluge poboljšanja slika koje podižu kvalitet skeniranih slika, tačnije čuvaju istorijske informacije i maksimiziraju vrijednost informacija u starim arhivama dokumenata.

• Očuvanje originalnih dokumenata

Fizički zapisi, uključujući novine i mikrofilmove, pogoršavaju se sa svakom upotrebom i kako vrijeme prolazi. Digitalizacija pomaže u očuvanju ovih originalnih dokumenata, produžavajući im život ograničavajući njihovo rukovanje samo na članove osoblja. Ovaj proces ne samo da olakšava efikasnija istraživanja, već i pomaže u očuvanju fizičkih zapisa od daljeg propadanja.

• Omogućavanje daljinskog pristupa

Nedavna pandemija naglasila je važnost daljinskog pristupa dokumentima. Organizacije, javne i privatne kompanije, bile su primorane da rade na daljinu, što je zahtijevalo pristup na mreži dokumentima i evidenciji kako bi održale funkcionalnost. Digitalizacija je revolucionirala način na koji studenti, istraživači i istoričari sprovode istraživanja, proširujući obim istorijskih pregleda informacija i prilagođavajući se promjenljivoj dinamici sveta.

• Proces digitalizacije

Digitalizacija istorijskih dokumenata je poseban proces, prilagođen specifičnim zahtevima. Počinje prikupljanjem zahtjeva i ciljeva projekta, nakon čega slijedi siguran transport dokumenata do Biroa za skeniranje ili postavljanje skenera na za to predviđenom mjestu. Dokumenti se zatim pripremaju za skeniranje, a svi oštećeni dokumenti se popravljaju. Naredni koraci uključuju skeniranje i poboljšanje slike, OCR/ICR za indeksiranje i klasifikaciju i formatiranje podataka kako bi se zadovoljile izlazne specifikacije.

• Uloga sistema za upravljanje dokumentima u digitalizaciji

Sistemi za upravljanje dokumentima (DMS) pojavili su se kao moćni alati koji olakšavaju proces digitalizacije. Ovi sistemi ne samo da pomažu u konverziji fizičkih dokumenata u digitalne formate, već i osiguravaju njihovo organizovano skladištenje, lako pronalaženje i siguran pristup.

• Pojednostavljen tok posla

Robustan DMS pojednostavljuje tok posla povezan sa digitalizacijom istorijskih dokumenata. Od početnih faza skeniranja i poboljšanja slike do posljednjih koraka indeksiranja i klasifikacije, DMS osigurava besprijekoran prijelaz dokumenata sa njihovih fizičkih na digitalne avatare. Ovaj organizovani pristup minimizira greške, povećava efikasnost i osigurava da integritet dokumenata ostane beskompromisan.

• Poboljšana sigurnost i dostupnost

Jedna od primarnih briga vezanih za istorijske dokumente je njihova sigurnost. S obzirom na njihovu nezamjenjivu prirodu, neophodno ih je zaštititi od potencijalnih prijetnji, bilo da se radi o fizičkoj šteti ili neovlaštenom pristupu. DMS pruža više slojeva sigurnosti, osiguravajući da su digitalizirani dokumenti zaštićeni od cyber prijetnji i neovlaštenog pristupa. Štaviše, uz rješenja za skladištenje zasnovana na oblaku, ovi dokumenti postaju dostupni s bilo kojeg mjesta i bilo kada, osiguravajući da istraživači i istoričari mogu zaroniti u anale istorije bez geografskih ograničenja.

• Saradnja i dijeljenje

Digitalizacija istorijskih dokumenata nije samo očuvanje; radi se o tome da istorija bude dostupna svima. DMS olakšava saradnju, omogućavajući više korisnika pristup, uređivanje i dijeljenje dokumenata u realnom vremenu. Ovaj zajednički pristup osigurava da se istorijski dokumenti ne čuvaju samo u digitalnim skladištima, već se aktivno koriste, raspravljaju i analiziraju, održavajući istoriju živom i relevantnom.

• Budućnost digitalizacije istorijskih dokumenata

Kako tehnologija nastavlja da se razvija, proces digitalizacije istorijskih dokumenata biće svjedok daljih inovacija. Napredne tehnologije skeniranja osiguraće slike veće rezolucije, dok će alati vođeni AI automatizirati proces indeksiranja i klasifikacije. Pojavom tehnologija kao što su proširena stvarnost (AR) i virtuelna stvarnost (VR), način na koji komuniciramo sa istorijskim dokumentima doživjeće promjenu paradigme. Zamislite da hodate kroz virtuelnu arhivu, uzimate drevne rukopise i čitate ih kao da su ispred vas!

• Premošćivanje prošlosti i sadašnjosti sa Folderit-om

Pažljivo planiranje i izvršenje uključeno u digitalizaciju istorijskih dokumenata služe kao vitalni kanal između prošlosti i sadašnjosti. Ne samo da čuva bogatu tapiseriju istorije, već je čini lako dostupnom budućim generacijama, njegujući dublje razumijevanje i uvažavanje našeg naslijeđa.

Platforme poput Folderit-a su spremne da igraju značajnu ulogu u ovom transformativnom putovanju. Nudeći siguran i jednostavan interfejs za upravljanje dokumentima, Folderit olakšava besprijekornu integraciju istorijskih narativa u digitalno područje, osiguravajući da odjeci istorije nastave da odjekuju u savremenom svijetu.