Biti ugljično neutralan znači da svaka količina CO2 koju jedan subjekat ispusti u atmosferu mora biti uravnotežena nekom drugom aktivnošću koja oduzima CO2 iz atmosfere, neto rezultat je neutralnost ugljika.

Ako subjekat na kraju odnese više CO2 nego što je stvorio, to bi ga učinilo „klimatski pozitivnim“. Dakle, kako svoju kompaniju učiniti ugljenično neutralnom?

Prepoznavanje problema

Dok se kompanije poput Apple-a obavezuju da će smanjiti svoj otisak zagađenja tako što će svoj hardver učiniti što je moguće više reciklirajućim i biorazgradivim, još uvijek stavljaju datum u budućnost do 2040. godine, Amazon ima za cilj postići taj cilj do 2030., dok Microsoft vjeruje da može postati klimatski pozitivna do 2030.

Ovo zahtijeva ogromnu promjenu u infrastrukturi, politike cijele kompanije o tome kako funkcionišu. Za implementaciju ovakve promjene potrebno je mnogo vremena, a čak i duže da bi pokazala rezultate. Međutim, postoje jednostavnije stvari koje možemo učiniti da smanjimo ugljični otisak.

Najjednostavniji korak je smanjenje zavisnosti vaše organizacije o papiru. Samo pogledajte utjecaj proizvodnje papira na okoliš kroz slijedeće činjenice:

  1. Proizvodnja papira je odgovorna za blizu pola komercijalno sječenog drva u svijetu.
  2. Plantaže i mlinovi celuloze dovode prirodna staništa u opasnost zbog njihovog oticanja i rezultirajućeg krčenja šuma.
  3. Godišnje se uništi 30 miliona hektara šume radi proizvodnje papira.
  4. Za papir veličine A4 potrebno je 10 litara vode po listu (u jednom snopu ima 500 listova).
  5. Papir, kada se baci, će emitovati zapaljivi metan (koji, ako izgori, proizvodi CO2).

Kratkoročna rješenja su dostupnija

Iako ne možemo preko noći promijeniti politiku kompanije, niti cjelokupne poslovne procese. Neki oblik uticaja je moguć dodavanjem manjih promjena. Ako naše poslovanje dijeli otiske za svaki pojedinačni proces (kao što su klinike, računovodstvo, pravne firme, itd.), mogli bismo razmotriti rješenje za pohranu u oblaku, koje može spriječiti nepotrebno trošenje papira, bez žrtvovanja procesa.

Kako uraditi?

Posjedovanje pouzdanog i svestranog rješenja za pohranu u oblaku može zadovoljiti većinu (ako ne i sve) komunikacijskih potreba organizacije bez oslanjanja na papir. Oni se mogu koristiti za masovnu komunikaciju, dijeljenje osjetljivih informacija, kao i za razmjenu općih poruka bez ometanja pisača.

Zdravstvo kao primjer

Tradicionalno zdravstveno iskustvo uvelike se oslanja na papir, od pacijenata kojima se dodjeljuje broj čekanja, do doktora koji provjeravaju kartone i dodjeljuju recepte.

Koristeći centralizirano rješenje za skladištenje, upravljanje dokumentima se može znatno poboljšati. Možete pohraniti medicinske rezultate i druge privatne osjetljive informacije u centralnu mapu na mreži kojoj mogu pristupiti samo određeni korisnici, a pritom ostaju nevidljivi za sve ostale. U ovome mogu postojati podmape s njihovim vlastitim skupom dozvola. Na primjer, rezultati vaših testova se mogu otpremiti u fasciklu vidljivu laboratoriji, doktoru i vama, ali laboratorija nema pristup nijednoj drugoj fascikli.

Svi ostali folderi su striktno između uključenih strana.

Ovo osigurava da privatnim podacima pacijenta ne dobije neovlašten pristup. Takva platforma također vodi detaljan dnevnik revizije, koji prati koji korisnik je pristupio kojem folderu i kada vam daje veću kontrolu nad vašim privatnim informacijama.

Čineći sve ovo, izbjegavate stvaranje doslovnog papirnog traga.

Računovodstvo i pravo kao primjer

Postoje primjene u računovodstvu i pravu gdje je papir neizbježan, kao što su priznanice, naslijeđeni dokumenti i pristigla papirologija. Međutim, da biste ublažili situaciju, možete sebi nabaviti rješenje za pohranu u oblaku koje vam omogućuje pretraživanje bilo kojeg digitalnog sadržaja. Alat za pretraživanje koji vam omogućuje da istražite kroz svoju arhivu čak i ako je pohranjena u formatima samo za čitanje, kao što su PDF, skenirani dokumenti i slike. Ovo pomaže oporavku, pristupu i skladištenju.

Sve ovo treba čuvati bezbedno pod 256-bitnom enkripcijom na nivou banke koja sprečava neovlašćeni pristup vašem sistemu, kao i sigurno mjesto za server za skladištenje koji je sigurnosno kopiran u tri primerka, obezbeđujući da ne izgubite podatke zbog bilo kakve nesreće ili nezgoda.

Zaključak

Dugoročna rješenja su jedini način da svijet postane održiv. Međutim, kratkoročna rješenja mogu nam kupiti dovoljno vremena. Da biste to postigli, potrebno vam je moćno i pouzdano rješenje za pohranu u oblaku, Folderit.