Svaka kompanija, koliko god velika ili mala, treba da upravlja svojim dokumentima i drugim osjetljivim podacima, u jednostavnom rješenju koje je lako za korištenje. Ukratko, potrebna vam je najbolja pohrana u oblaku za dokumente. Pri tome se postalja pitanja, da li je upravljanje podacima u oblaku sigurnije od korištenja lokalnog (on-premise) podatkovnog centra?

Odgovor je jednostavan: Migracija u oblak je daleko efikasnija od držanja svega na lokalnoj lokaciji.

Pogledajmo činjenice i razloge zašto je oblak, zapravo, sigurniji i na kraju ćete se složiti da je bolje preći na sigurnu infrastrukturu oblaka.

Zašto Cloud?

Svi znaju da je oblak samo udaljeni data centar. Data-tvrđava bi mogao biti bolji izraz jer je daleko sigurniji, efikasniji i pouzdaniji od 99% rješenja koja postoje.

Oblaci imaju prednost pametne alokacije računskih resursa. Što je drugi način da se kaže da je oblak virtualni računar koji možete iznajmiti.

Termin oblak se najčešće koristi za skladištenje. Dropbox, Box, iCloud i dr. su sjajni primjeri online pohrane.

Cloud naspram lokalnih/podatkovnih centara:

1. Lokalna rješenja troše više energije

Lokalna rješenja troše znatno više električne energije, što znači znatne troškove. Na primjer, jedan server može potrošiti između 500 i 1.200 W na sat. 850 W pomnoženo sa 24 sata daje 20.400 W, ili 20,4 kilovata, svaki dan (kWh). U tom slučaju bi udaljeno rješenje poput oblaka bilo isplativije.

„U 2020. industrija podatkovnih centara potrošila je oko 196 do 400 teravat-sati (TWh).“ – AKCP

2. Cloud rješenja su jeftinija i pouzdanija za vašu kompaniju

Cloud je uopšteno isplativija opcija jer također ublažava teret fizičkog održavanja. Zapravo, prelaskom na oblak, preduzeća mogu uštedjeti u prosjeku 15% na svim IT troškovima. Također možete podijeliti troškove za usluge u oblaku s drugim pretplatnicima, čineći ih još pristupačnijim.

Zašto je Cloud sigurniji od lokalnog?

1. Sigurnost

Oblak omogućava brz pristup poboljšanim ograničenjima identiteta i jačanje okruženja za vaš identitet i infrastrukturu pristupa. Dobavljači usluga u oblaku (CSP) kreirali su napredne sisteme za autentifikaciju i kontrolu pristupa.

„Do 2020., javna infrastruktura oblaka kao usluga (IaaS) radna opterećenja će pretrpjeti najmanje 60% manje sigurnosnih incidenata od onih u tradicionalnim podatkovnim centrima.“ – Gartner

2. Napredniji standardi

Implementacija rješenja zasnovanih na oblaku za vašu organizaciju sigurno će pružiti viši nivo sigurnosti od vašeg internog IT tima ili lokalno administriranog sistema. CSP-ovi posjeduju ekspertizu neophodnu za obezbjeđivanje sigurnijeg okruženja za vaše podatke.

Ljudska greška je odgovorna za 95 posto kršenja cyber sigurnosti, prema IBM Cyber Security Intelligence Izvještaju.

„Do 2025. 99% kvarova u sigurnosti u oblaku bit će posljedica grešaka korisnika, a ne grešaka u oblaku.“ – Gartner

3. Šifrovanje podataka

Robusna enkripcija podataka unutar sigurnosnih sistema baziranih na oblaku značajno je smanjila vjerovatnoću kršenja podataka pružanjem slojevitog pristupa koji uključuje sigurnosnu inteligenciju, upravljanje ključevima i ograničenja sigurnog pristupa. Preduzeća su u mogućnosti da odaberu koji korisnici imaju pristup oblaku.

Prema studiji koju je uradio Gemalto, inače vodeće ime u digitalnoj sigurnosti, 70% potrošača je izjavilo da će izbjegavati kompanije koje su doživjele kršenje sigurnosti.

Rashodi povezani sa kršenjem podataka dramatično su porasli od 2020. do 2021. prema Izvještaju o troškovima kršenja podataka za 2021., povećavši se sa 3,86 miliona dolara u 2020. na 4,24 miliona dolara u 2021. Osim toga, prema izvještaju IBM-a za 2020. godinu, prosječna cijena kršenja sajber sigurnosti zbog ljudske greške iznosila je 3,33 miliona dolara.

4. Fizički pristup

Za razliku od većine poznatih postavki, CSP-ovi imaju izuzetno stroga pravila kontrole fizičkog pristupa i provođenje. CSP-ovi štite vaše podatke anonimnošću, redundancijom i enkripcijom.

Do 2025. godine, 80% preduzeća će napustiti svoje fizičke centre podataka u korist infrastrukturnih usluga u oblaku. – Gartner, „Lokalni data centar je skoro mrtav“

5. Ranjivost i administracija zakrpa

Koristeći kombinaciju namenski napravljenih alata, automatizovano i ručno testiranje penetracije, procene bezbjednosti softvera i eksterne revizije, CSP-ovi su oprezni u pronalaženju ranjivosti i implementaciji upravljanja zakrpama. Imaju timove etičkih hakera koji imaju za cilj da provale u njihove sisteme kako bi identificirali i zakrpili ranjivosti prije napada.

„Microsoft se brani od 7 triliona kibernetičkih pretnji dnevno i ulaže preko milijardu dolara godišnje u istraživanje i razvoj sajber bezbednosti.“ – TechRepublic

“Skladištenje datoteka u oblaku može smanjiti troškove, povećati agilnost transakcija i osigurati sigurnost vaših datoteka.” – DocuSign (Folderit partner)

Folderit je najbolji sistem za upravljanje dokumentima u oblaku za preduzeća

Folderit je ocijenjen kao najprikladniji sistem za upravljanje dokumentima (DMS) na svijetu od strane Capterre.